Wybór oleju kokosowego

Wybór oleju kokosowego

Większość z nas zna i lubi egzotyczny owoc rosnący na palmach, który w sklepach możemy dostać w postaci całego owocu, wiórków, mleczka i wody lub oleju. Mowa tu jest o kokosie, którzy podbija serca wielu osób, preferujących zdrowy styl życia.

Do czego używać nierafinowanego oleju kokosowego?

nierafinowany olej kokosowy zimnotłoczonyStosowanie w kuchni różnorodnych produktów jest wskazane ze względu na dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników. W codziennym menu powinny się znaleźć węglowodany, białka i zdrowe tłuszcze. Do ostatniej grupy warto zaliczyć nierafinowany olej kokosowy zimnotłoczony, który może być spożywany wyłącznie na surowo. To właśnie proces rafinacji, czyli mechanicznego oczyszczania oleju przy pomocy naturalnych lub chemicznych metod, powoduje, że olej kokosowy traci swoje cenne właściwości. Także ginie jest piękny aromat i smak kokosa, ale za to można na nim bezpiecznie smażyć czy używać do pieczenia. Tłuszcze są potrzebne w naszej diecie, zatem nie można z nich rezygnować, ale warto wybierać te zdrowe. W oleju kokosowych nierafinowanym, znajdziemy mnóstwo cennych składników takich jak: kwasy nasycone MCT, wapń, żelazo, magnez czy fosfor. Ponadto posiada sporo witaminy E, B2, B6, K i kwas askorbinowy. Oczywiście wszystkie te składniki są obecne w nierafinowany oleju, który może być stosowany przez dorosłych i dzieci. Poza kuchnią, olej kokosowy na zimno tłoczony można wykorzystywać w domowej pielęgnacji ciała i włosów, gdyż świetnie nawilża i regeneruje, a do tego pięknie pachnie.

W większości sklepów spożywczych lub ze zdrową i ekologiczną żywnością, dostanie olej kokosowy w wersji rafinowanej i nierafinowanej. Każdy z nim ma odmienne zastosowanie i ma swoich wiernych klientów. Jeżeli chodzi o cenę, to znacznie tańszy jest rafinowany.