Deprecated: Funkcja Elementor\DB::is_built_with_elementor jest przestarzała od wersji 3.2.0! Zamiast jej proszę użyć Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/pikseolo/domains/wedkarstwokatowice.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5379
Urządzenia chłodnicze do przechowywania żywności - wedkarstwokatowice.pl

Urządzenia chłodnicze do przechowywania żywności

Podstawową cechą, jaka odróżnia urządzenia chłodnicze od mroźniczych jest zakres temperatur, które są przez nie wytwarzane. Chłodnicze – osiągają zwykle od 0 do 15 stopni Celsjusza i służą do przechowywania łatwo psującej się żywności, podczas gdy mroźnicze – od -14 do -26 stopni i pozwalają przetrzymać żywność na znacznie dłuższe okresy.

Do czego służą urządzenia chłodnicze?

urządzenia chłodniczeChłodziarki i chłodziarko-zamrażarki stanowią dziś jeden z podstawowych sprzętów gospodarstwa domowego i wyposażenia każdej kuchni. Nie wyobrażamy sobie gromadzenia domowych zapasów bez możliwości ich dłuższego przechowywania. Większość codziennego jedzenia wymaga obniżonej temperatury do tego, by zachować walor smakowy, świeżość i nie zepsuć się od razu po przyniesieniu go ze sklepu. Urządzenia chłodnicze wykorzystywane są również w mniejszej i większej gastronomii oraz sklepach spożywczych, do których uczęszczamy każdego dnia. W sklepach z różnego typu żywnością znajdziemy lady, witryny i szafy chłodnicze, w których gromadzone są produkty żywnościowe z przezroczystą szybą, która umożliwia oglądanie asortymentu przez potencjalnego klienta. Oprócz tego magazyny sklepowe posiadają zamrażarki, w których przechowuje się żywność na dłuższy czas, licząc w miesiącach i latach. Jeśli natomiast po świętach zostanie nam w domu nadwyżka jedzenia, wtedy również możemy skorzystać z opcji mrożenia żywności. Mięso czy warzywa możemy trzymać w mroźnych temperaturach nawet przez długie miesiące. Jest to też możliwość posiadania w domu lodów smakowych czy kostek lodu do napojów – bez tego trudno o dobrą imprezę.

Możemy również przechowywać zioła, jak pietruszka czy koperek, które w odpowiednim momencie można rozmrozić i np. dodać do zupy. Dzięki takim urządzeniom możemy cieszyć się świeżymi smakami owoców i warzyw sezonowych nawet jeśli nabierzemy na nie ochoty zimą.