Miody gryczane doskonałe na jesień

Miody gryczane doskonałe na jesień

Jesień to dla większości z nas kłopotów ze zdrowiem. Czasem to tylko lekkie przeziębienie, gdy przemarzniemy w listopadowy dzień na przystanku, a czasem niestety jesienna słota zaciąga nas do łóżka z grypą. Już od późnego lata warto budować swoją odporność, która przyda się na jesienne chłody. 

Właściwości miodu gryczanego

miód gryczanyPodreperowanie naszego układu immunologicznego jest niełatwe. Wymaga złożoności działań. Filarami są: zdrowa dieta, odpowiednia ilość snu, jak najmniej stresu, właściwa dawka ruchu. Bez tego nic nie zdziałamy. Dodatkowo spore moce mają naturalne sposoby. Najłatwiej, najtaniej i najskuteczniej działają stare sprawdzone metody. Odporność można doskonale wzmocnić, jedząc miód. Różne rodzaje miodów mają różne właściwości, jednak jednym z najbogatszych jest miód gryczany. Znany jest ze swoich silnych właściwości antybiotycznych. Ponadto doskonale leczy rany, co wspomoże także regenerację jelit. Wiadomo, że ich rola w utrzymaniu odporności jest kluczowa. Miód gryczany pełen jest też witamin i składników mineralnych – świetnie dopełni naszą zdrową dietę. Zawsze warto kupować go z dobrego sprawdzonego źródła. Najlepszym wyborem będzie słoik prosto z pasieki. Warto popytać – może ktoś z naszego otoczenia ma znajomego pszczelarza. Jeśli nie, to wybierajmy miody z targowisk i bazarków, gdzie często są one przywożone właśnie z pasiek, ze wsi. Miód powinien być oklejony informacją o pasiece wraz z numerem. Miód z takiego źródła daje nam gwarancję jakości. 

Miód może pomóc nam podbudować naszą odporność okres jesienno-zimowy. Szczególnie miód gryczany cieszy się uznaniem za jego właściwości antybiotyczne i duża zawartość składników mineralnych, witamin i bioflawonoidów. Możemy podawać go dzieciom i osobom starszym. W ciągu kilku tygodni powinien korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie.