Deprecated: Funkcja Elementor\DB::is_built_with_elementor jest przestarzała od wersji 3.2.0! Zamiast jej proszę użyć Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/pikseolo/domains/wedkarstwokatowice.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5381
Insektycydy – środki owadobójcze - wedkarstwokatowice.pl

Insektycydy – środki owadobójcze

Insektycydy (środki owadobójcze) to substancje używane do zabijania owadów. Należą do nich owicydy i larwicydy, stosowane odpowiednio przeciwko jajom i larwom owadów. Stosowane są w rolnictwie, medycynie, przemyśle i przez konsumentów. Uważa się, że środki owadobójcze są głównym czynnikiem wzrostu wydajności rolnictwa w XX wieku.

Rodzaje środków owadobójczych

środek owadobójczy na mszyceInsektycydy (do których zaliczamy m.in. środek owadobójczy na mszyce) można podzielić na dwie główne grupy: insektycydy systemowe, które mają działanie rezydualne lub długoterminowe, oraz insektycydy kontaktowe, które nie mają działania rezydualnego. Sposób działania opisuje w jaki sposób pestycyd zabija lub unieszkodliwia szkodnika. Jest to kolejny sposób klasyfikacji insektycydów. Sposób działania może być istotny dla zrozumienia, czy dany środek owadobójczy będzie toksyczny dla gatunków niepowiązanych, takich jak ryby, ptaki i ssaki. Insektycydy mogą być repelentne lub nierepelentne. Owady społeczne, takie jak mrówki, nie są w stanie wykryć środków nieodstraszających i łatwo się przez nie przedostają. Wracając do gniazda zabierają ze sobą środek owadobójczy i przenoszą go na swoich współtowarzyszy. Z czasem eliminuje to wszystkie mrówki, łącznie z królową. Jest to wolniejsze niż niektóre inne metody, ale zazwyczaj całkowicie zwalcza kolonię mrówek. Insektycydy systemiczne są wbudowywane i rozprowadzane systemicznie w całej roślinie.

Kiedy owady żerują na roślinie, połykają środek owadobójczy. Insektycydy systemiczne produkowane przez rośliny transgeniczne nazywane są środkami ochrony roślin. Na przykład gen, który koduje specyficzne białko biobójcze Bacillus thuringiensis, został wprowadzony do kukurydzy i innych gatunków. Roślina wytwarza białko, które po zjedzeniu zabija owada.